søndag 25. juli 2010

UTFORDRING: Hva er DIN FAVORITT i bokhylla?

Har DU noen favoritter i bokhylla? Har du ei eller flere bøker som du tar fram og blar eller leser i om og om igjen? 
...og din absolutte favoritt?

Her er noen glimt fra MIN bokhylle og en liten presentasjon av min absolutte favoritt:
Dette er noen av mine favoritter i bokhylla, og jeg regner med at det er flere av dere som kjenner disse interiørbøkene.
Min absolutte favoritt er imidlertid ikke en interiørbok! Det er en bok som er innkjøpt for en del år siden i Sverige. Da ungene var små ferierte vi i mange år i Vimmerby i Småland. Mange av dere vil sikkert gjenkjenne Vimmerby og området rundt som den lille byen fra Astrid Lindgrens fantastiske skildringer om Emil, Madicken og alle de andre kjære figurene hennes.

Det var jo selvfølgelig disse figurene som var utgangspunktet for at vi dro til Småland første gang. I Vimmerby finnes nemlig Astrid Lindgrens Verden, en helt fantastisk familiepark bygget opp rundt Astrid og hennes figurer. Vi ble imidlertid så forelsket i området at vi fortsatte å reise dit i årevis - helt til ungene rett og slett var "for store" og protesterte høylydt! :)

Så var det favorittboka....
Den heter Smaka på Småland og skildrer Smålands kultur og historie med det kulinariske som utgangspunkt. Her er en mengde flotte bilder, historier og gamle oppskrifter som passer utmerket for en nostalgiker!

Her er noen glimt fra boka:

Gammel byggeskikk i Småland: De fleste kjenner igjen de falurøde husa som ligger samlet - flere på samme tun, omgitt av frodige enger og "kuhager". Nesten som i Emils Katthult.Høye einerbusker og vakre "gärdesgårdar" (skigarder) er typisk for landsbygda i Småland.

Man kan ikke reise til Småland uten å spise småländsk Ostkaka!
Slik er den beskrevet i boka:
Drottningen bland alla småländska rätter är förstås ostkakan! Så finns också nästan lika många recept som det finns duktiga ostkakebagerskor. Till de forna stora småländska kalasen var därför inte ovanligt att tio till femton ostkakor via gästernas försorg dök upp på ett och samma kalas!"
PS! Småländsk Ostkaka må ikke forveksles med det vi i Norge kaller ostekake. Denne serveres som regel litt varm og med syltetøy og vispet krem til. Det er kjempegodt! Det sies at det kan være litt komplisert å lage ekte, gammeldags ostekake, så da kan man trøste seg med at man i en del butikker kan kjøpe en riktig god variant som er produsert av Frödinge Mejeri.


I boka finnes gode råd om safting og sylting på gammeldags vis.

Det er en del bilder fra gamle interiører og bilder fra hverdagsliv og fest. Man var "pen i tøyet" til ettermiddagskaffe i gamle dager!Nesten som når familiene samlet seg til farfars 80-årsfeiring i Bullerbyn.Flere glimt fra boka: "duka til kalas" med markblomster og vakre gustavianske møbler .


Det er vel ingen tvil om at jeg på det varmeste anbefaler boka "Smaka på Småland" - og at jeg så absolutt oppfordrer alle til å dra for å "oppdage" Småland!

En annen bok jeg gjerne anbefaler er Astrid Lindgrens kjærlighetshistorie om hennes mor og far:Hvis du fikk lyst til å reise til Småland og Vimmerby får du masse informasjon hos Vimmerby Turistbyrå.


Herved utfordrer jeg DEG til å lage et blogginnlegg om DIN favoritt fra bokhylla! Lykke til!

Riktig god sommernatt til dere alle!
             
           


29 kommentarer:

aase sa...

Så vakkert innlegg da june!! Jeg skal vise deg mine favoritter, men de står ikke i bokhylla, de står til pynt på en stol..hhihi!! Skal bare en superrask tur til Tyrkia først.....reiser idag!! Juhhuuuuuu vi snakkes. Klem

RoseSommer sa...

Her var det mye å lære!
Noen av de første bøkene du viser har jeg lest (låner på biblioteket, for bøkene mine begynte å ta for mye plass).
Men så dukker det opp ukjent ting. Boken om A.Lindgrens foreldre har jeg ikke hørt om.
Vi har en venn fra Småland på 78 som forteller mye om sin oppvekst der. Nå skal jeg prøve å få tak i boken om Småland. Den vil nok han synes er flott også. Julegave, kanskje? (Den har de ikke på bibliotekte, naturlig nok.)

Og så ser jeg du liker Ernst.... Drømmemannen, sier jeg til mannen min.
Han kan snekre, male, hagearbeid, matlaging, antikviteter. Og så er han jammen kjekk i tillegg. Ahhhhh......
Takk for fint og interessant innlegg. Skal ta til meg info'en her.

sylvia sa...

hei June.
så herlig et innlegg om småland,den boken må jeg å få tak i,elsker sverige med astrid lindgren.
tusen takk for all flott informasjon her,å vakre inspirerende bilder.
klem fra sylvia

Bossa sa...

Fint innlegg, og jeg tar utfordringen på strak arm. Ha en super kommende uke. Klem :O)

GroLinda sa...

Så artig et innlegg du har her ;o)artig bilder, inspirasjon og informasjon. Astrid Lindgren er topp! Glemmer aldri de koselige filmene vi så med Emil og alle de andre karakterene hennes.
Tuuuusen takk for superkoselig hilsen og at du synes den levende lille engelen er nydelig ;o) Hun er bare helt skjønn!
Ha en flott sommer fortsatt min venn ;o)
Klem fra Gro :o)

Christinas låvebutikk sa...

Sååå koselig innlegg, artig å se at den stilen som var er kommet for fullt inn igjen!!
Herlig!
Takk for kos kommentar!
klem

Lev Livet Lett Lokki sa...

FOR et vidunderlig innlegg!!
Jeg liker akkurat det samme!!
Nydelig June - og igjen - Tusen Hjertelig Takk for en utrolig skjønn gave - DEN falt i smak!!
Ønsker deg en herlig uke !!
Stor varm klem fra Lokki

Kari sa...

Hei, June!
Bibelen er trykket i 1903, så den er over hundre år gammel :)
Den boken av Småland som du skriver om, må jeg virkelig prøve å finne! Helt siden jeg var liten har jeg vært forelsket i Emils paradis, det er så utrolig vakkert med de gamle skigardene langs veiene og de små, røde stuene.
Mine absolutte favorittbøker de fire bøkene om Innhaugfolket av Anne Karin Elstad. Hvis du ikke har lest dem, kan jeg virkelig anbefale dem :)

Ha en fortsatt fin uke :)
Klem fra Kari

salige lavendel sa...

Jaaaaaaa, jeg fikk lyst å reise dit!! Skal titte nærmere på linken til turist kontoret for området. Ang. målekoppene i emalje, er det en rosa og to pastellgrønne igjen.

LykkeLise sa...

Kjempefin blogg du har:) Jeg vil også på loppis i sverige! Men nå reiser vi til Danmark neste uke, så da får jeg se hva jeg finner der:)

Må ta bokutfordringen etter sommeren:)

Klem Lise

Fossestua sa...

Nostalgi på høyt nivå :)

Ang bordet, så blir det kanskje malt, men jeg skal først få det i hus..og "kjenne" litt på det.
Er fint med litt brytning mot alt det hvite synes jeg.

-Mia- sa...

Åh, den boka må jeg jo bare ha!! Elsker Astrid Lindgren sin verden, har alle filmene og de går igjen og igjen her hjemme! Har også vært og besøkt Katthult og Bullarbyn.. :-) Godt tips, både den og mange fine interiørbøker du hadde der! :-) Ha en fin sommerdag! Klem

Drømmer om drømmehuset sa...

Oj,så koselig innlegg! Dit ønsker jeg å dra,så det tror jeg vi må få til en gang.
Tusen takk for koselig kommentar. Alltid så koselig!
Ha en vidre fin kveld!
Klem fra Christina

GroLinda sa...

Hei igjen ;o)
Tusen takk for koselig kommentar. Ja, vi kosa oss der oppe på 11oo m.o.h Det var litt kaldt men det gjorde ikke noe. Det var en flott tur vi hadde. Lagde du deg karbonadesmørbrød eller??? ;o)
Klem fra Gro :o)

Småbyliv sa...

Herlige bilder - og kaken så "jummi" ut altså :o))

Takk for koselige kommentarer - jeg er litt i feriemodus om dagen, men nå er det bloggrunde på gang!! Anbefaler absolutt den tyske østersjøkysten som feriemål, kjempeflotte områder med masse strender og småbyer. Vi ble gledelig overrasket over å se hvor flott det var overalt, og både offentlige og private bygninger bar preg av at de var pusset opp i løpet av de seinere årene. Tydelig at man i gamle øst har nytt godt av vest-tysk velstand og overføringer etter sammenslåingen igjen :o) Og som en liten bonus tror jeg neimen ikke at vi møtte andre nordmenn i løpet av den snaue uka vi var avgårde - det gjorden ingenting, hehe!!

Fortsatt god sommer til deg - jeg fortsetter ferieringen en uke til jeg :o)

Stine sa...

Hei!
Det lille ekstra interiør er min mammas blogg. Mamma og Elisabeth selger kun i Gamlebyen i Fredrikstad, mens jeg på min blogg selger og sender overalt i Norge :) Jeg kommer til å selge minst fire slike sekker på bloggen min om noen dager til samme pris. Følg med, det er først til mølla!

Stine fra Vintage chic/ http://stinemos.blogspot.com

June sa...

Hei! Og tusen takk for koselige kommentarer hos meg! :) Alltid så hyggelig!:)
Vi vurderte å reise til Astrid Lindgren verden i år, men fant liksom ikke no grei overnattingsplass. Har du noen plasser å anbefale kanskje?
Håper dagen din har vært fin!
Klem June

Harmoni og Kontrast sa...

Hei June. Så bra at du la igjen en kommentar, så jeg får lagt meg til hos deg som følger:-) Så flott du skriver og mange kommentarer får du også, ser du koser deg med bloggingen! Jeg elsker å lese, så nye favorittbøker får jeg hele tiden;-) Men om vi snakker interiør, har jeg skrevet et innlegg om min favorittbok Norske Interiører Nå. Link til innlegget mitt:

http://harmoniogkontrast.blogspot.com/2010/07/min-inspirasjonsbok-nr1.html

Håper du har en deilig kveld! Klem fra Laila

helle - pirettehuset.dk sa...

Tak for dit besøg! og tak for denne gennemgang af Smålands lyksaligheder, jeg deler din entusiasme tilfulde og elsker også området!

Min favorit interiørbog er engelsk og handler kun om gardiner. Det er tit så svært med gardiner, hvilket stof, mønster og facon skal man vælge. I denne bog, som jeg har lånt af min søster og glemt at aflevere tilbage (ups!), kan man få timer til at gå med at lade sig inspirere - og forvirre, fordi der er så vældigt mange muligheder at vælge imellem!

Mine Blomster sa...

Jeg ble sittende og hele tiden tenke på oppskriften til den ostkaken... ;O)
Typisk meg. Kjente nesten lukten av den... *ler*
Jeg skal ta en titt igjennom.
Jeg har mange bøker somjeg hele tiden bruker.
Men ikke fåttt noen bokhylle ennå i vår nye stue.
Men gleder meg, til å få frem mine bøker.

Hvet du at jeg har laget et innlegg nesten bare til deg
på min blogg...
Flere har spurt meg om mine Lavendel..
så jeg tenkte, skriv og lag et innlegg,
så har du det om du vil, svart på hvitt hva du kan gjøre ;O)))))
Ønsker deg en fin helg
Varme hilsner fra meg
;O)

ღ OTHILIES GÅRDSHANDEL sa...

For en flott tur dere må ha hatt. Virkelig flotte bilder, og den kaken er sikkert knallgod.
Jeg sender gjerne varer, og har du lyst på noe så si meg til.Ønsker deg en flott helg:))

heidi sa...

Hei igjen June!

Som den bokormen jeg er har jeg hylla full. Det går mest i skjønnlitteratur, krim og diverse, men jeg har også mengder med hagebøker og interiørbøker.
Sverige er nydelig! Er akkurat hjemme fra en tur til Sunne og Värmland. Blir så betatt av alle de gamle husene og stemningen. Vi besøkte Rottneros, Selma Lagerlöfs Mårbacka og galleriet til Lars Lerin i Munkfors. Det er virkelig navn og plasser å merke seg! Ikke minst sistnevntes fantastiske akvarellutstilling anbefales på det sterkeste for den som liker god kunst!

Klem fra meg.

Synnøve sa...

Hei.
Så koselig at du fant bloggen min.
Bamsen min er 43år,like gamel som jeg er.
Jeg fikk den når jeg ble født av ei nabo jente.
Jeg kalte den også for Bamse, men barna mine kalte den ole brum. Den er veldig godt brukt og den har på sydd armer og beina på nytt. Mistet et øre har den også. Men full av sjarm har den:))
Morro at du også har samme bamse.

Koselig blogg du har,legger meg til som følger.
Ser at vi har mange felles interesser også.
Klem Synnøve|

Laila sa...

Akkurat nå er det mest hagebøker, Claus Dalby sine hagedrømmer som ligger framme hele tiden.
Herlige bilder fra Sverige og gamle bilder.
Ha en riktig god helg, klem Laila

Mira sa...

Fine bøker du har der! Skulle gjerne vært ein tur til Småland, god til rusle rundt med kamera, sånn litt utenfor turistsesongen.

Lavendel bør ha sand i jorda, stå litt tørt spesielt om vinteren er det viktig at den ikkje blir stående våt. Sår Lavendel selv.

Ha ei fin helg! Klem,

Martilie sa...

Nydelig og opplysende innlegg!
Her var det masse jeg ikke kjente til!

Lite boklesing på meg pr. tiden, men jeg elsker kunstbøker og tar de frem og koser meg veldig med dem. Har også lest Kikki Sørums bøker og er så imponert over hennes viten og refleksjoner fra moteverden..

Har sendt deg en melding, men igjen -tusener av takk for den fantastisk flotte Green Gate premien. Jeg elsker koppene og ikke minst fargen!! Super-flott og til stor glede!

Klem fra Tove

Hespe sa...

Hei, og takk for koselig besøk på bloggen min! Bilder fra herlige Portveien kommer nok om litt - forhåpentlig i solskinn - får se hva helgen bringer :o)

Så herlig innlegg - kjenner igjen mange av bøkene, og flere er også mine favoritter :o)

Strålende flott helg til deg!

Klem fra Hildegunn

ღMetteღ sa...

Hei! Deler din begeistring for bøkene du viser - har alle bortsett fra juleboka til JDL - hvem vet, kanskje den havner i bokhyllen min den også...;o)Interiørbøkene (og bøker generelt) er noe av det kjæreste jeg eier! Ønsker meg et lite hjemmebibliotek...

Ang. Sverige og ostekaken, så er det mulig jeg får smake den i bryllupet til søsteren min om et par uker (håper det etter å ha lest innlegget ditt, for den høres veldig god ut)- bryllupet skal nemlig stå i Sverige!

Blogger sa...

BlueHost is ultimately one of the best hosting company with plans for all of your hosting needs.