søndag 17. oktober 2010

Om Karis late tjukkaser

De fleste har vel fått med seg debatten som har rast som en orkan over landet vårt denne uka, og veldig mange av oss har til dels sterke meninger om temaet.
Jeg sikter naturligvis til Kari Jaquessons utsagn om "late tjukkaser" (et uttrykk som hun selvfølgelig aldri har brukt - iallefall ikke på den måten!....) og alle forsøk på å forklare, (eller bortforklare..?) motsi, analysere, forsvare....eller kort sagt krangle om hvorfor vi blir tjukke!
Jeg syns faktisk Lisa Tønne beskrev det ganske genialt i Nytt På Nytt i går kveld. Hun mente Kari Jaquesson kunne uttrykt seg mye tydeligere og sagt rett ut det hun mente. Det var noe sånt som
"Se til h...... å få den digre, bleikfeite ræva di opp av sofa`n...!!...." og litt til som jeg ikke husker...men jeg fikk meg en god latter og tenkte at "der traff den godeste Tønne spiker`n på huet!"
Er det ikke akkurat det man tenker hvis man aldri har hatt problemer med overvekt?
Jeg kan jo selvfølgelig ikke tillegge andre slike meninger, men jeg tror iallefall - ut i fra egne erfaringer - at mange av oss èn eller annen gang har tenkt den tanken!

Jeg var tynn som ei høvelflis til jeg var nesten 30 år. Jeg fikk to unger, og var fortsatt rimelig slank og sprek. Og jeg innrømmer skyldbetynget at jeg av og til kunne tenke som fru Jaquesson.
Men så ble jeg sjuk - og tjukk!


Tjukk ble jeg nok fordi jeg ikke orket å fungere som normalt og ble fysisk passiv....eller lat....om man vil.
Dessverre ble ikke min appetitt nevneverdig svekket av sjukdommen, og i tillegg gikk jeg i den klassiske "trøstespiser-fella".
Resultatet var innlysende: jeg este ut som en førsteklasses bolledeig og så ut som ei dårlig stappa pølse uansett hva jeg iførte meg av konfeksjonsartikler!

Det ble naturlig nok mye tyngre å flytte rundt på mitt mer eller mindre valkete legeme, og jeg likte slett ikke å vise fram mitt kroppslige forfall til den øvrige, veltrimmede befolkning!  
Dermed ble ekstrakiloene mange...og skammen ganske stor.
Så var det på`an igjen med trøstespising...også var man inne i den evige runddansen som så mange av oss kjenner til: slankekurer, sulting, hysterisk trening, vektreduksjon, tilbakefall og mere trøstespising! Idiotisk men sant!

Årsaken til at mange av oss blir tjukke er jo i og for seg enkel  - og helt i tråd med "trimme-Karis" utsagn: man spiser mer enn man forbrenner. Ingen tvil! Det er  enkelt!...og vanskelig!
Fordi: Dette kan utvilsomt sammenlignes med Jeppe Paa Bjerget og hans mildt sagt overdrevne alkoholinntak: hvorfor?
Hvorfor spiser tjukkaser for mye og hvorfor beveger man den tjukke kroppen sin for lite??
Svarene er mange, komplekse og sammensatte, og Kari Jaquesson detter av lasset som en dårlig sikret halmball! Hun har ikke den ringeste anelse om hvorfor Jeppe drikker og om hvorfor han ikke klarer å la være!


For min egen del svinger vekta og kondisen i takt med svingningene i min bipolare lidelse. Det vil si at jeg kan ha masse energi til trening og "sunn matlaging" i èn periode...med det som resultat at kiloene forsvinner og konfeksjonsartiklene i skapet har riktig størelse igjen...


...for deretter å ligger i hardtrening på sofaen og innta mengder av kaloririke næringsmidler som bare 1800-tallets tømmerhuggere og langrennsløpere av Petter Northug - kaliber kan forbrenne!


Tror kanskje den godeste Kari Jaquesson at jeg ikke skjønner mitt eget beste og at jeg ikke vet at man blir feit av sliktno`?
Tror hun muligens at jeg ikke har tilgang til helfigurspeil og går rundt lykkelig uvitende om mitt kortbeinte, korpulente legeme?
Kan det tenkes at hun også tror at jeg er det man tidligere kalte "mindre begavet" eller trenger skyss til treninga?


Nei, fru Jaquesson: det ligger mye gulrotkake, antidepressiva, wienerpølse, dårlig sjøltillit, oppturer og timer med trening, kvikklunsj med havsalt og dager, uker og måneder med sofaligging bak mitt vekslende korpus..! 
...og jeg tror ikke min viljestyrke er dårligere enn din! Tvert i mot: Jeg har bare vært nødt til å bruke viljestyrken min på helt andre utfordinger enn du.....


Som illustrasjoner har jeg blant annet brukt bilder av èn av min barndoms store helter...!
Fru Pigalopp var den flotteste og tøffeste dama jeg visste! 
STOR på alle måter! :)


God helg, kjære venner - med eller uten Kari Jaquesson!
Klem fra June

26 kommentarer:

Gammel stil sa...

Herlig innlegg! BRA skrevet:)

Klem:)

Synnøve sa...

Det her er det beste innlegget jeg har lest noengang.
Du har skrevet det akkurat som det er. Overvekt handler ikke om og bare være lat,det kan være så mye annet som ligger bak.

Ha en strålendes fin lørdag. Du gjorde min i alle fall mye beder:))
Masse klemmer fra Synnøve

Trollmora sa...

Åh... jeg syns du sier det så bra "Jeg har vært nødt til å bruke viljestyrken min på helt andre ting"..... det er AKKURAT det det handler om! Da jeg ble tykk/feit hadde jeg valget mellom å overleve eller passe vekta.... jeg valgte å overleve. Så ble jeg feit da og i ettertidhar jeg fått et par deilige trollunger og endret livsstil men jeg har blitt syk også :) Så jeg går ikke ned... jeg legger ikke på meg men jeg går ikke ned.... og jeg kan ikke trimme slik Kari mener jeg bør.
Ja ja... whatever.... jeg kan godt være lat jeg... og feit.... og ikke verdt å bli snakket om på lik linje som en slank, men jeg er det jeg er uansett.... om Kari Jackesson mener noe eller ikke. Det forandrer ingenting.

Bra at du setter fokus!
:)
Goood søndag

Kristianfj sa...

Bra innlegg. Husk å le av deg selv. Alt blir enklere om man har selvironi (tro meg - jeg har blitt intervjuet om hemorider denne uka ;-))

Kristian

My home is my Castle - by Kari sa...

Utrolig bra skrevet !!!!!!

Stor klem fra Kari

Anonym sa...

så godt skrevet..fikk så lyst til å dele den med mine facebook venner. ha en strålende helg June:-)

Åse

Tovepia sa...

Løsningen er nok ikke like enkel bestandig;) Men enkelt sett har jo Kari rett, så får vi alle finne ut hvorfor vi trøstespiser innimellom. Det viktigste er vel å være klar over hvorfor det er slik; og at vi kanskje ikke kan skylde på andre ting annet enn å gå inn i oss selv;) Jeg må selv tenke meg om før jeg putter ting i munnen:D..av og til hjelper det, av og til ikke:D

Ihvertfall veldig viktig: vær glad i deg selv!!

Kos deg i helga og klem fra meg;)

Oda sa...

Kjempebra skrevet mamma :-) stolt av deg!

Liv Hege sa...

Fantastisk flott innlegg! Utrolig bra skrevet, med illustrasjoner som understreket perfekt budskapet ditt... Ønsker deg en riktig god helg - og håper formen er goood! Varm høstklem til deg!!

xxxl sa...

Hei :) flott innlegg og bra skrevet.

legg meg til som følger av deg jeg.. så får jeg se om jeg får lest igjennom bloggen din i løpet av helga.

ha en fin lørdag :):)

Ruths datter sa...

Ja, fru Pigalopp var dama si det. Henne likte jeg veldig godt. Ikke lett å la være å kose seg. Jeg sliter med å inta mindre enn jeg forbruker. Ingen enkle løsninger her nei. Godt skrevet frue.
Klem og god helg

Janniche sa...

Såååå bra innlegg!!!!
Kjenner meg sååå godt igjen! For jeg har opplevd noe veldig likt deg... Og er man syk, ja... da bruker man energi på det man MÅ for å i det hele tatt fungere, mens mange oppfatter en som lat - og DÈT virker inn på psyken, i tillegg til ens egne dalende selvbilde.
Kjempebra at du satte fokus på dette, og at du var så ærlig om dine egne utfordringer!
Tusen tusen takk! Tidenes innlegg!!!!!

Stor klem fra Janniche, som er ganske så rund og myk i kantene...;)
Duse Pasteller

♥ Monica ♥ sa...

Fantastisk bra skrevet!!! Jeg bøyer meg i støvet!!!

Nostalgia sa...

Kjempeflott innlegg ! Du har satt ord på det som mange av oss sliter med. Det er så altfor enkelt å kritisere... Fantastisk bra skrevet !

Ønsker dg en fiiin kveld !
Klem, Nostalgia

Husfruen of Hilltop House sa...

Fantastisk innlegg!

Bossa sa...

Kjempehærlig skrevet.Flott!!!!!
Klem :O)

Malina sa...

Flott innlegg!

62 modell sa...

Skulle gjerne ha skrevet dette selv.Dama er jo ikke dum,samtideig som hun er helt på bærtur...
Alt er ikke like enkelt,og problemene er mye mere sammensatt..

Ha en flott søndag:-))

Fortsett å skrive så bra!

Balke gård sa...

Hei June, så utrolig bra skrevet!! Likte den Tønne-kommentaren:-) Ja, livet er en vektskål. Ha en finfin uke, og så melder du meg snart;-) Klem

Shy B sa...

Eit flott innlegg! Godt og viktig sagt!

illu-mina sa...

Veldig bra skrevet. Jeg som du, var ei flis. Det tok slutt ja, av forskjellige årsaker, men det morsomme er: Da jeg var en relativt slank og ung
3-barnsmamma hadde jeg en plan om å bli FRU PIGALOPP når jeg ble eldre. Nå ligner jeg ganske mye, og jeg synes det var så gøy at du har brukt nettopp henne som illustrasjon. Noen mål er lettere å nå enn andre.
Men jeg inrømmer mer enn gjerne at trivselsvekten ligger langt under fru Pigalopp's.

Anonym sa...

Jeg er enig med de andre,flott innlegg.
Klem Mette.

Martilie sa...

Utrolig flott innlegg!

Jeg er så enig! Noen kilo for mye handler absolutt ikke om uvitenhet, tvert imot - de fleste av oss vet utmerket godt hva man burde spise.. Vi har jo lest og prøvd ut ulike teorier og kurer..

Vi får heve oss over Kari J og sørge for å være relativt sunn og frisk -uavhengig av kiloene..

Nyt kvelden!'

Klem fra Tove

sylvia sa...

hei June.
åå noe så herlig å helt fantastisk skrevet,
å så innsikt å absolutt rett du har,
du er så god...
ønsker deg en flott dag.
klem fra sylvia

Kari, 49 år sa...

Hei.

Så fantastisk bra skrevet, og så sant så sant... Bloggen din er også veldig fin.
Blir med som følger jeg.

Klem fra "tjukka"som er lat fordi sykdom hemmer henne i kunne fungere som hun ønsker hver dag.

June sa...

Hei!
Så utrolig bra!!:)
Håper du får en strålende helg!

Klem June