torsdag 1. oktober 2009

SKAFFERIET

HVIS du aldri har tatt deg tid til å utforske de brede bygdene rundt Mjøsa, så er det absolutt på tide du gjør det! Det er masse å se og gjøre, og det er mange muligheter til å finne roen og få noe godt å spise i vakre omgivelser.


SKAFFERIET  ligger ytterst på Helgøya, som faktisk er Norges største innlandsøy og som ligger midt i Mjøsa.
Når man kommer så langt som til Brumunddal, tar man av til Nes og følger vegen til Tingnes og deretter over brua til Helgøya. Når du først er på "Øya" er det ingen sak å finne fram til Skafferiet, som ligger i tilknytning til gården Hovinsholm. Hovinsholm er en gammel tradisjonsrik gård med røtter helt tilbake til sagatiden. Det har bl.a stått både kirke og kloster der og allerede før Norge ble samlet til ett rike ble det bygget fylkeshov for Hedmark på Hovinsholm.

 KJØRETUREN fra Nes og ut til Hovinsholm er en nytelse i seg sjøl, og har man finvær er det faktisk absolutt verdt å stoppe etter vegen og sette seg ned og nyte utsikten. Har man mulighet til å ha med seg sykkel er Helgøya utmerket egnet til en "rundtur"! Turen er på i underkant av ei mil, og Skafferiet ligger omtrent midtveis på runden.

BESØKET på Skafferiet starter når man er vel innenfor det hvitmalte stakittgjerdet. Da kan man rusle bort og finne seg en plass og slå seg ned i hagen. Hvitmalte bord og stoler i gammel stil - som selvfølgelig passer utmerket til omgivelsene ellers - er plassert innimellom epletrær og under èn og annen gammel eik.
Mange vil nok imidlertid starte besøket med en runde i den lille butikken, og her kan du finne alt fra de nydeligste små babyplagg til vakre serviser og velpleiende baderomsartikler... alt selvfølgelig i nostalgisk, landlig stil.

DUFTEN AV NYBAKTE KAKER OG KAFFE slår imot deg når du kommer inn døra på Skafferiet, og etter en runde i butikken er det nesten uungåelig å føle en sterk trang til å smake på de velduftende herlighetene! Alle kakene er selvfølgelig bakt på stedet, og gjerne med ingredienser fra gården eller området rundt. Porsjonene er usedvanlig rause og gratis påfyll på kaffen er en selvfølgelighet. Man har sågar opplevd at Skafferiets frue går rundt og skjenker i påfyll til kundene, og DET er ikke hverdagskost lenger! Servisene man spiser og drikker fra er selvfølgelig også som tatt rett ut fra oldemors kjøkken, så alt er godt tilrettelagt for en herlig og velsmakende opplevelse i nostalgiens tegn.
Undertegnede har forøvrig satt til livs opp til flere rause biter av den usedvanlig velsmakende GULROTKAKEN i løpet av sommeren, og den kan anbefales på det sterkeste!

FORNØYD OG METT i magen - og gjerne med en liten (eller stor!) pose med det man eventuelt falt for fristelsen til å kjøpe i butikken - kan man nå se fram til en herlig kjøretur (evnt sykkeltur) tilbake, med nydelig utsikt over Mjøsa og bygdene rundt.
Fra østsida av øya er det faktisk ikke lange biten over til Hamar og Stangelandet, og sommerstid er det selvfølgelig stor båttrafikk her.
På andre sida av øya ser du over mot Kapp, Skreia og Gjøvik og båtturen er ikke lang over til "gærne sida" heller!

DENNE LILLE TUROPPLEVELSEN egner seg utmerket som dagsutflukt for den som bor i Mjøsdistriktet, men det er også gode muligheter til å overnatte i området. (se linker)
God fornøyelse til den som legger ut på tur til Skafferiet. Du kommer ikke til å angre!

June


LINKER:

http://www.skafferiet.no/  café og landlivsbutikk
http://www.sveinhauggard.no/  gård & historisk pensjonat
http://www.nerlien-gard.no/  gårdsovernatting
www.home.no/slaatten gårdsovernatting
birger.eskerud@c2i.net  Eskerud Gård gårdsovernatting
http://www.hoel-gaard.no/  bespisning og overnatting


Ingen kommentarer: